Műanyag ajtóra Potent másodzár

A műanyag ajtó leggyengébb pontja maga az anyag, hogy műanyag. Sokan keresnek meg minket azzal, hogy szeretnék megerősíteni a műanyag bejárati ajtót, ez a legtöbb esetben jogos kérés. Amit tudni kell a műanyag ajtóról, hogy bár már ez is több ponton záródik, ám a záródási pontok magasabb száma nem egyenlő a nagyobb biztonsággal. Miért mondjuk ezt?

A műanyag ajtók záródási pontjai

A műanyag bejárati ajtók zárszerkezete az ajtóél vasalat, ez a vasalat tol ki magából több záródási pontot. Ezek a záródási pontok lehetnek kampók, tüskék, görgők, stb. Magát a záródást egy cilinder, azaz zárbetét vezérli. A görgős szerkezetek a gyengébbek, a tüskés vagy kampós záródási pontok pedig magasabb biztonságot nyújtanak a befeszítéssel szemben. Azonban mindegyik szerkezetet zárbetét működtet. Itt rögtön fel is merül a minőségi és biztonsági kérdés. Az alap-zárbetét általában semmilyen biztonságot nem nyújt, azaz az olcsó, silány minőségű betétek a betörők által hamar nyithatók, miáltal visszanyitható az ajtó zárszerkezete is, így a műanyag bejárati ajtó már nyitva is van. A magasabb biztonsági kategóriát képviselő zárbetétek, mint amilyen pl. az RB Keylocx vagy LOCXIS zárbetét már manipulálással vagy töréssel nem nyithatók, mivel ezek a zárbetétek ez ellen védve vannak.

Műanyag ajtó befeszítése elleni védelem – Potent másodzár

Azonban a műanyag ajtó hátránya, mint már említettük, maga a műanyag, amely rugalmas anyag. Nagyobb erő hatására, pl. feszítővas, pajszer vagy egy erősebb rúgás, ezek a kis gyenge görgők, főleg amelyek csak egy- vagy két ponton záródnak, hamar kiugranak a záródási helyükről, és így hiába van az ajtóban kiváló biztonsági zárbetét, az nem tud védeni, mert nem azt támadták.

És itt vissza is kanyarodunk a régimódi hevederzárhoz, illetve a modernebb másodzárhoz. Ezek olyan erős biztonsági szerkezetek, melyek védenek a fent említett pajszerolás vagy ajtó-berúgási kísérletek ellen. Az ajtólapot erősen betámasztják a tokjába, így az nem fog kinyílni, mert nem a görgők biztosítják már a védelmet.

A műanyag ajtóra mindenféleképpen az olasz Potent másodzárat javasoljuk felszereltetni megerősítésként, mert a régimódi hevederzáraknál szintén felmerül a zárbetét kérdése. A legtöbb esetben ezek rossz minőségű betéttel vannak szerelve és már vissza is jutottunk a fentebbi bekezdésben említett zárbetét-manipulálási/zártörési technikához. A hevederzár továbbá lehúzza az ajtót, folyamatosan utána kell állítani, ezen kívül karbantartást is igényel, így műanyag ajtóra egyáltalán nem ajánlott!

Miért a Potent másodzár? Mert teljeskörű védelmet biztosít!

A Potent másodzár biztonságilag ugyanazt nyújtja, mint a hevederzár, azaz a legsebezhetőbb pontján védi, tartja az ajtót. De nem rudakkal, hanem egy egybefüggő, tömör, 4 cm magasságú acélnyelvvel! Ez már önmagában is jól hangzik és ijesztő a betörők számára! Mivel modern szerkezetről van szó, ezt nem kell rendszeresen karbantartani, nem igényel semmilyen törődést. Kulcsai speciálisak, mivel szúrókulcsos lamella-emelgetéssel működik a szerkezet, így a kulcs benyomásával kell és lehet a kulcsot elfordítani, miáltal záródik és nyitódik a szerkezet. Amennyiben a kulcsra nem nyomunk rá, akkor a szerkezet nem tud működni. Ezek a viszonylag rövid, 5 cm-es kulcsok annyira speciálisak, hogy bár másolásvédelem nem tartozik hozzájuk, de nagyon kevés kulcsmásolónak van ilyen nyerskulcsa, így bizonyos helyeken másolhatók csak a Potent kulcsok.

A Potent biztonsági zár Olaszországban készül, nem kínai szerkezet, viszonylag könnyen felszerelhető a műanyag bejárati ajtókra. Cégünk vállalja ezeknek a szerelését Budapesten, helyszíni szereléssel, a hozzá tartozó 3 db kulccsal együtt már 56 000 Ft-ért. A szerkezetre és a szerelésre egy év teljeskörű garanciát biztosítunk!

Mint az már az olasz biztonsági zároknál megszokott, 3 db kulcs van csomagolva a zárhoz, melyet az ügyfél előtt bontunk ki. Amennyiben ez nem elég, a szerelő kolléga tájékoztatja önöket, hogy hol tudnak ilyen kulcsokat másoltatni. A zárszerkezet színe katona-barna, rajta az olasz zászlóval. Más színben ez a biztonsági szerkezet nem létezik, ám aki akarja, saját magának könnyedén átfestheti a zárat igény szerint fehér színűre.