Biztonságos, betörésbiztos másodzár szerelése

A másodzárak, vagy biztonsági másodzárak, mint az a nevében is benne van, a főzár mellé, a műanyag ajtón belülről kerül rögzítésre, az ajtólapra. Ezek közé a másodzárak közé tartozik az egyszerűbb, hagyományos, tekerőgombos, Lob vagy Elzett másodzárak, amelyek a biztonság növelésére nem igazán alkalmasak. Másodzárnak tekinthetjük a Potent hevederzárat. Az olasz rászegző hevederzár vízszintes kivitelben szerelhető az ajtóra.

Amit azonban ezen az oldalon bemutatunk, az a magas biztonsági fokozatú, rászegző zár, amely egy- vagy többirányú megoldással szerelhető. Ezek a biztonsági zárak már nagymértékben növelik a biztonságot, mind a befeszítés, mind a mechanikus zárnyitás terén. Tollas- és szúrókulcsos változatban vannak jelen az országban. Mindkét típusnál lamellát kell emelgetni a kulcsnak. Ilyen másodzár pl. a Potent TN5, TN6, TN7 és TN8.

A pumpás, felső rászegző zár védelme

A pumpás zárakat több néven is nevezik, például homlokcsapos zár, szúrókulcsos zár, rászegző zár.

A pumpás záraknak két előnye is van. Mégpedig az, hogy a hagyományos hevederzárakkal ellentétben, bármilyen ajtóra felszerelhetők, valamint, hogy 100%-os biztonsági védelmet nyújtanak. Ezt azért jelenthetjük ki, mert a pumpás zárak az ajtó legsebezhetőbb pontján védik az ajtót, mégpedig a nyitási felületnél.

A pumpás zárak Olaszországban és Nyugat-Európában, már több mint egy évtizede nyújtanak 100%-os biztonságot. Lassanként hazánkban is kezdenek elterjedni, a finomnyitási-, zártörési- és rongálási betörési módszerek elterjedésének köszönhetően. A masszív szerkezetű, pumpás rendszerű, rászegző másodzárak ellenállnak mindenfajta betörési módszernek.

Az olasz pumpás felső-másodzárak működése

A pumpás zárak lényege, hogy a körcilinderben lévő acéllemez lamellák, a kulcs felől vastag fúrásvédelemmel vannak biztosítva. A milliós variációszámú lamella-osztásnak köszönhetően, a finomnyitási eljárással történő behatolás valószínűsége teljességgel kizárt. Amennyiben a pumpás cilinder széle teljesen egy síkon van az ajtó lapjával és a megfelelő átmérőjű furat van neki fúrva, akkor kizárólag a körcilinder roncsolásával lehet kinyitni az ajtót.

Esztétikailag ugyan nem a legszebb látványt nyújtják felszerelve a pumpás hevederzárak, viszont mivel az ellendarab, vagy a fali befogadó erős, szinte lehetetlen az ajtót befeszíteni. A pumpás biztonsági zárak komplett szerelési költsége Budapesten 58.000 Ft-tól elérhető.

A pumpás másodzárak felszerelése műanyag ajtóra

Méretüket, alakjukat, formájukat tekintve, több variációt tudunk kínálni a műanyag ajtóval rendelkező ügyfeleink számára. Az egyirányú változat azt jelenti, hogy egy vastag nyelv a záron keresztül, hat fordítással, egy, az ellenoldalra felszerelt dobozba záródik. Ez pl. egy kétszárnyú műanyag ajtó esetén tökéletes megoldás.

Az egyszárnyú műanyag ajtóknál, a zárnyelv a falba vagy egy tokba végződik. Ha az ajtó masszív és erős szerkezetű, akkor bátran mondhatjuk azt, hogy a betörő sírva távozik.

A pumpás másodzárak jellemzői, méretei, kivitele

A műanyag ajtók vastagságához igazodva a pumpás biztonsági zárak különböző hosszúságú zárcsőrrel rendelkeznek. Az acélcsőr hosszúsága lehet 50, 60, 70 és 80 mm is. Ez azért fontos, mert a műanyag ajtók vastagsága általában 60 és 70 mm között van. A normál méretű, 50 mm-es sztenderd hossz nem érné át az ajtót, így a felszerelés után a kulcsot kívülről nem lehetne elfordítani. A vastag ajtóknál többnyire a 70 vagy 80 mm-es méretet alkalmazzuk.

A biztonsági másodzár kivitele lehet, kívülről, belülről kulcsos változat; illetve kívülről kulcsos, belülről tekerőgombos változat.

Azokra a műanyag ajtókra lehet ezeket a másodzárakat felszerelni, amelyeknél belülről az ún. (ajtó)keretrész, legalább 10 cm. Hogy miért? Mert, a zárdoboz teljes felületének fel kell feküdnie az ajtólapra és a szerkezet 4 db erős csavarjának szükséges a megfelelő nagyságú hely a biztos rögzítéshez.

Fontos továbbá, hogy az ajtó falca úgy legyen kialakítva, hogy felszerelt állapotban, kívülről a zárcilinder csőre ne legyen közel a kerethez, mert akkor nem lehet kényelmesen a kulcsot elfordítani.

Biztonsági másodzárak szerelése Budapesten nagyon rövid határidővel, raktárkészletről!

06-70-770-2942