Hevederzár szerkezetének a javítása, helyszíni tisztítása

A hevederzár javítás lehet egyszerűbb vagy bonyolultabb feladat. Magában a szóban is benne van, hogy javítjuk a hevederzárat vagy a benne lévő zárbetétet, persze csak akkor, ha minőségi és nem kínai alkatrészek vannak benne. Mindezekkel segíteni tudunk ügyfeleinknek a kiadásaik mérséklésében.

Általában ezek a hevederzár javítási feladatok igazítást, szerkezet-beállítást, olajozást, fogasléc tisztítást/egyengetést és a felgyülemlett sorják eltávolítását tartalmazzák. Ebben az esetben, a megrendelő egy egyszeri 20.000 Ft díjjal számolhat.

Ilyenkor még el szoktuk mondani, hogy a meglévő hevederzár kellő biztonságot nyújt-e, nem szükséges-e egy újabb, modernebb, 2022-es biztonsági követelményeknek megfelelő, Potent hevederzár telepítése.

Hevederzár helyszíni javítás Budapesten, kiszállással

Minden hozzánk beérkező hevederzár javítási probléma más és más. Nincs két egyforma javítási feladat.

A leggyakrabban előforduló probléma, amikor  pl. tegnap este még működött a hevederzár, ma már nem; amikor nehezen találja meg a helyét a hevederzár, akad, szorul, rángatni kell hozzá az ajtót, tolni, emelni; hogy bezárás után nem jön ki a kulcs a zárból; hogy nehezen megy bele a zárbetétbe a kulcs; vagy rossz esetben egyáltalán nem működik a zárszerkezet; legrosszabb esetben pedig egyáltalán nem nyílik a hevederzár. Erről bővebben a „Hevederzár nyitás” menüpontunkban olvashat.

Amikor nem megy bele a zárbetétbe a kulcs, az két okra vezethető vissza. Az egyik ok, hogy a sokszor leejtett kulcscsomón a kulcs annyira megütődött, hogy sorja keletkezett valamelyik szélén, ezáltal egyre nehezebben megy bele a zárbetétbe. A másik probléma, hogy a zárbetét telement kosszal, teljesen kiszáradt, így letapadtak a benne lévő csapok, alkatrészek és ezáltal nem tud elfordulni a zárhenger, esetleg rugótörés, zéger-gyűrű beszorulás keletkezett. Ez leginkább a silányabb minőségű hevederzárbetéteknél fordul elő, mint pl. GMB, Anbo, Icsa, Sib. Ezeket nem is szabadna hevederzárbetétként forgalmazni, mert semmilyen biztonsági- és minőségi elvárásoknak nem felelnek meg, miáltal a hevederzár sem tudja a feladatát ellátni, így annak nincs is értelme.

Ha hosszú távú működésben és biztonságban gondolkodik, csakis minőségi, biztonságos hevederzár betétekben gondolkodjon!

A hevederzár javítás fontossága, zármeghibásodás megelőzése

Ha akad, szorul a hevederzár, akkor az egyik probléma az lehet, hogy a nyári meleg hatására a vetemedéstől kicsit távolabb megy egymástól a hevederzár nyelv és az ellendarab. Ilyenkor fali igazítással vagy a zárókengyel alá, alátét behelyezésével tudjuk kiküszöbölni ezt a problémát. Új szigetelés felragasztásakor is kapunk hívásokat, azzal, hogy tegnap még működött, ma már annyira szorul, hogy be sem lehet zárni. Ez szintén némi kihézagolással orvosolható, esetleg turbózással, marással, zárfészek-kiigazítással.

Amennyiben maga a zárszerkezet szorul, akkor leszereljük az ajtóról a hevederzárat, kihúzzuk belőle a fogasléceket, kivesszük belőle a fogaskerekes zárbetétet és egy általános, gyors karbantartást adunk a hevederzár belsejének. Ez annyit jelent, hogy eltávolítjuk a benne lévő fémport, az esetleg megkeményedett több éves zsírt, a különböző, kisebb kő maradványokat, amelyeket az évek alatt behúzott a falból a hevederzár. Esetleg megegyengetjük a fogaslécet, és ha szükséges és az ügyfél kéri, beszerelünk egy új hevederzár betétet. Ezután egy alapos olajozást, kenést végzünk valamilyen zárolajozóval. Összeszereljük a hevederzár alkatrészeit, visszaszereljük az ajtóra és máris úgy működik majd, mintha teljesen új lenne felszerelve.

Ha jó minőségű hevederzárbetét van az ajtóban, pl. RB Keylocx vagy RB LOCXIS, akkor évekig nem fog problémát okozni a zár.

Ha a körülmények, lehetőségek megengedik, akkor minden esetben próbálunk inkább javítani, mint cserélni. Ám ha nagyon régi hevederzár van az ajtón, akkor inkább javasoljuk egy új, modern és extra biztonságot nyújtó, Potent hevederzár felszerelését. Ha a hevederzár szerkezete megfelelő, csak a betét elavult, pl. Elzett, vagy kínai, akkor egy interaktív zárbetét cseréjét szoktuk felajánlani és –megrendelés esetén– azonnal elvégezni.

Hevederzár javítással kapcsolatban és az árak felől egyeztessen kollégánkkal, hogy a helyszínen semmilyen félreértés ne merülhessen fel!

Hevederzár javítás, csere, illetve hevederzár szerelés ügyében hívjon minket az alábbi telefonszámon!

06-70-770-2942