Mitől ferdül el a Cisa zár kulcsa?

Mint az alsó képen is látszik, elég szépen el tud ferdülni a kulcs, és ha jobban megnézzük a fog részét, azok is. Ezért is kell vigyázni rájuk. A kulcsok maguktól nem ferdülnek el, annyira nem puha az anyaguk. A legtöbb kulcselferdülés a zárszerkezet szorulásához, a kilincs-címke elcsúszásához vagy az ajtólap elállítódásához vezethető vissza. A finoman működő Cisa zár ha elkezd akadozni, pl. a rudak nem találják a helyüket a tokba, akkor a kulcsra, mint ebben az esetben erőkarra terhelődik a tömeg. Mivel rézből van a kulcs, mielőtt eltörne, feszültség miatt elhajlik, majd eltörik. A kézben marad a kulcs, a zárszerkezet meg nem nyílik, a kulcs fele meg benne a zárban. Ha nem figyelnek az ilyen jelekre oda, akkor sajnos ezzel lehet szembesülni.

Szinte mindegyik, de legalábbis rengeteg Cisa kulcs olyan ferde, hogy nem is viszi a zárat, az ügyfél meg azt mondja, nem volt vele probléma…

Hogyan kell célszerűen Cisa zár kulcsokat használni?

Munkáink során tengernyi megsérült tollas kulccsal találkoztunk, csoda hogy nem törtek még bele a zárba a letört, elhajolt fogak. A kulcs olyan ferde, hogy záráskor észrevehetően szorul, ez a zárszerkezet nagyon rövid időn belüli tönretételéhez fog vezetni. Minden Cisa zárszerkezet vagy kódolás esetén elmondjuk az ügyfeleinknek a helyes használatot, de ennél többet nem tudunk tenni. Itt is leírjuk, hogy mire kell figyelni ezeknél a speciális kulcsoknál.

Mivel nem hagyományos kulcsról beszélünk, hanem hosszú, tollas kulcsokról, aminek az anyaga réz, így könnyen sérül, ezért a legfontosabb, hogy ne dobáljuk őket, ne üssük meg őket, ne ejtsük le és ne bontsunk ki vele üveget. Ha megsérülnek a kucsfogak, bástyák, akadni kezd a zár és előbb-utóbb ebből törés lesz. Ha beleszorul a zárba a kulcs, ajtózárnyitásra és komplett zárcserére kell számítani. Azért is figyeljünk erre oda, mert a Cisa ajtózárcsere manapság 100 ezer Ft nagyságrendű, ami nem mindegy egy pár éve kicserélt zár esetén. Kis odafigyeléssel, 10-15 évet biztonságosan és kényelmesen tud működni a zár. Új és üzemben lévő kulcsok esetén is fontos, hogy ne őrült módon forgassuk a zárban őket, hanem lassan, lépésről-lépésre, hogy a fogazatok ellenőrizni tudják a lamellákat az emelkedési sorrend szerint. Ha ez a két dolog be van tartva (ami nem ördöngösség), a 15 éves működés garantált a Cisa esetében.

A Cisa zár kulcsainak másolata

Az olasz Cisa zárszerkezetekhez általában 3 db, jobb esetekben 5 db gyári kulcs tartozik. A gyári kulcsoknál pontosabb nincs, hiszen ott készül, ahol a zár, nem pedig egy sokat használt kulcsmásoló gépen, nem minden esetben hozzáértő szakemberrel, valamilyen olcsó nyerskulcsra. Ha plusz kulcsokra van szükség, mert pl. egy elveszett vagy megsérült, eltörött, akkor minden esetben olyan helyet kell keresni a kulcsmásolat elkészítéséhez, ahol ezzel foglalkoznak, nem pedig esernyőket javítanak és cipőket sarkallnak.

A kulcsmásolás egy komoly szakma, ennek elsajátítása évekbe telik, nem lehet napról napra megtanulni. Nagyon fontos a tudás mellett a precíz, pontos, drága kulcsmásoló gépek alkalmazása. Nagyon profi gépeket gyártanak már az olaszok, a németek. Kínai gépeket nem szabad alkalmazni, de hát az ára miatt elég sok kulcsmásoló ilyeneket használ. Sokszor hívnak minket, pedig nem is a mi feladatunk, hogy az utángyártott kulcs nagyon akadozik, valamelyik nem is működik. Fontos tudnivaló, hogy a kulcsmásoláskor ép fogazású, nem ferde, nem görbe, kicsit sem elhajolt kulcsokról történjen a másolás! Jó tanács annak, aki megfogadja, hogy amikor átveszik a szerelőtől az új Cisa kulcsokat (3 vagy 5 darab, amiből az utóbbi a jobb választás), gondolni kell a jövőre és másoltatni pár új kulcsot, így még az eredeti, sérülésmentes kulcsokról történik a másolat. Ha pedig eltűnik egy kulcs elő lehet venni a tartalékot és lehet használni.

Ezek a kulcsok nem másolásvédettek, bárhol lemásolják őket. Továbbra is azokat a szaküzleteket javasoljuk, ahol gyári minőségű és hosszúságú kulcsra készítik a másolatot! Cégünk kulcsmásolással egyáltalán nem foglalkozik, csak írunk ezekről, hogy mindenki tisztában legyen az ajtó zárjával és kulcsaival.