Hevederzár – miért nem indokolt a kétirányú záródás?

Tapasztalatból mondjuk, hogy a magyar emberek fejébe a hevederzár szó olyan mértékben beleivódott, hogy onnan nagyon nehéz kimozdítani. Holott a világ változott a hevederzárak feltalálása óta, a bejárati ajtók is mások, a zárak rohamos fejlődésen mentek át, a biztonságtechnika is nagymértékben változott, tehát minden modernizálódott. Csak a gondolkodás nem, mert ha a 80-as években valami jó volt, az jó ma is, ez a gondolkodás. Csak éppen nem igaz.

Nézzük a ma kapható ún. biztonsági ajtókat. Ma már nem is lehet kapni „sima, hagyományos” bejárati ajtót, minden ajtó biztonsági ajtó és több ponton záródó, ami kitűnő reklámszöveg a vásárlások növelésére. Ám ezek a ma kapható „biztonsági” ajtók bárminek elmondhatók, csak épp biztonságosnak nem. Maradjuk a realitás talaján: biztonsági ajtót 100-150 ezer forintért nem lehet kapni. Ma Magyarországon egy valódi biztonsági ajtó ára 300-400 ezer forintnál kezdődik.

Hogyan és mi ellen véd a hevederzár?

Értjük, hogy ez a keret nem mindenkinek áll rendelkezésére, éppen ezért a meglévő ajtót kell biztonságossá tenni, megvédeni. Itt azért tisztázni kell, hogy a hevederzár a befeszítés ellen véd. A mai modern műanyag vagy kínai (acélajtónak hirdetett csodaajtó, de nem acélból készült) ajtók egy feszítővassal történő támadásnak a gyenge anyaguk miatt nem állnak ellent, ez ellen véd a hevederzár. Az a feladata, hogy az ajtó a helyén maradjon, ne lehessen erőszakkal befeszíteni.

Igen ám, de a kétirányú záródásnak ez esetben semmi értelme. Hol támadják az ajtót? Ahol nyílik. Ott kell megvédeni. Minek tenni védelmet a zsanérhoz, ha az ajtólap benne van a keretében (márpedig csukott állapotában benne van, tessék csak megnézni!), akkor még ha akarnánk sem lehetne leemelni a zsanérról, mert a felső ajtókeretbe beleütközik, attól leemelni nem lehet. Akkor van értelme hátrafelé záródni? Nincs. Na, ezt kell megérteni és elfogadni.

Hevederzár szerelés maximális védelemmel, másképpen

Védjük meg a mai kínai és műanyag ajtókat Potent másodzárral! Ennek több előnye is van (főleg a hagyományos hevederzárral szemben). Először is egy modern, megbízható, utólagos utána-állítást és karbantartást nem igénylő szerkezet. Nem nagy a súlya, így nem húzza le sem a könnyű műanyag ajtókat, sem pedig a kínai lemezajtókat. A felszerelésük a legtöbb ajtóra megoldható, különböző zárcsőr vastagságuk igazodik az ajtóhoz. Speciális kulcsainak köszönhetően, biztonságos lamellavédelem gondoskodik az egyéb zárnyitások ellen. (A hevederzárakba csakis magas biztonságú betétek a jók, hiszen a gyenge olcsó betétek könnyen nyithatók, így a hevederzárnak nincs értelme.) Egybefüggő vastag tömör acélnyelve kiválóan véd a befeszítés ellen (a hevederzáraknak nincs tömör acélnyelvük, a legtöbbjük üreges!), és csakis ott védi az ajtót, ahol a támadásnak van kitéve, azaz a nyitási oldalnál. Nem csúfítja el az ajtót, mint az ormótlan hevederzár. Továbbá belüről tekerőgombos változatban is szereltethető, ez egy kényelmi funkció, így nem kell a kulcsokkal bajlódni a zárásnál, és a később hazatérő családtag is könnyen tudja nyitni a saját kulcsával.

Hát kell ennél több előny? Ugye, hogy nem. Ideje kiverni a fejekből az elavult, ósdi hevederzáras megoldásokat.

Modern hevederzár szerelés – gyors, olcsó, megbízható a Potent zár

Az olasz Potent zár a jövő az ajtóvédelem szempontjából. Kiváló és kitűnő szerkezet, mióta szereljük őket, még egyetlen esetben sem kaptuk visszajelzést betörésről, sem pedig arról, hogy probléma lett volna a szerkezettel. Aki ezt választja, az csak az előnyökkel szembesül, hátránya nincs. Na jó, talán egy, ez pedig a színe. Kizárólag barnás színben gyártják az olaszok, így fehér ajtón valóban nem a legszebb, de jó hír, hogy könnyedén átfesthető házilag, ha ez valakinek nem tetszik.

3 darab kulcs tartozik hozzá, melyek nagyon egyedi, speciális kulcsok. Bár nem védettek, de kevés helyen tudják őket lemásolni. A Potent betörésbiztos zár felszerelését vállaljuk Budapest minden kerületében, hétköznapokon. A teljes ár 58.000 Ft, mely tartalmazza a zárat, a szerelést, a garanciát, a számlát. Bízza magát a Potentre, és nem fog csalódni!

Hevederzár – miért nem indokolt a kétirányú záródás?
Hevederzár – miért nem indokolt a kétirányú záródás?
Hevederzár – miért nem indokolt a kétirányú záródás?