Mi az a hevederzár és milyen típusok léteznek?

A hevederzár fő-, és egyben első feladata, az ajtó befeszítés elleni védelme, a betörő távol tartása. A hevederzárak fa-, műanyag-, fém- és lemezajtókra egyaránt felszerelhetők. Több szempont befolyásolja a védelem megfelelőségét. Az első a zárbetét minősége, a hevederzár felszerelése az ajtólapra, illetve a kapaszkodó és befutó fülek kialakítása, ami ellenáll ha bezárt állapotban elkezdik feszegetni.

A hevederzár minden esetben fogaskerék működtetésű. Fogasléc tolórudazat van a szerkezetben, függetlenül az adott hevederzár típusától. Ez úgy működik, hogy a kulcs elforgatásakor a zárbetéten lévő fogaskerék elkezdi hajtani a fogasléceket, amelyek kitolják jobbra és balra a szerkezetből a zárórudakat. A hevederzár a leghatékonyabb megoldás a betörésekkel szemben.

Egy minőségi hevederzár felszerelésével jelentősen megnő az ajtó biztonsága, a benne lévő zárbetétek pedig legyenek fúrás- és törésvédelemmel, manipulációs- és beütős nyitás elleni védelemmel ellátva. Csakis olyan ajtóra szabad hevederzárat felszerelni, ahol nincs üvegfelület. Kifele nyíló ajtó esetén csak akkor hatásos a hevederzár, ha kívülről a csavarok nem látszanak, azaz belső rögzítéssel van felszerelve.

Vízszintes hevederzár szerkezet

A vízszintes hevederzárból van a legtöbb felszerelve az ajtókra. Számuk több tízezerre rúg, különböző mérteben, színben, fajtában, pl. Biztibuk, Prezidium, Magzett, Miskolci. Mindig a bejárati ajtó belső oldalára kerül felszerelésre. Kulccsal hozzuk működésbe a szerkezet fogasléceit, így a hevederzár két oldalán reteszelődik az ajtó. A vízszintes hevederzáraknál is kiemelten fontos a jó zárbetét alkalmazása. Elsősorban izraeli Keylocx és LOCXIS betéteket alkalmazunk, mást nem is szerelünk be, biztonsági megfontolásból.

Kereszt alakú hevederzár

Manapság már nem divat a kereszt vagy T alakú hevederzár, inkább a régebbi kétszárnyú ajtók esetén volt jellemző. A kereszt alakú hevederzár 4 ponton reteszeli az ajtót. A két oldalon, illetve alul és felül. Ilyet már senki nem szerel jóformán, mert nagyon nehéz, lehúzza az ajtót (különösen a régi, kikopott zsanéros faajtókat). Ellenben ezekben a szerkezetekben érdemes az elavult, már nem biztonságos régi zárbetétet egy, a mai követelményeknek megfelelő, prémium kategóriás, fogaskerekes zárbetétre kicserélni. A kereszt alakú vagy T irányú hevederzár mai ára, felszereléssel együtt, jó zárbetéttel ellátva egy bejárati ajtó árának az 50 százaléka, így érdemesebb elgondolkodni egy új, modernebb biztonsági ajtó megvásárlásán.

Függőleges hevederzár

A függőleges hevederzár már jobb megoldásnak számít, általában -ajtó függvényében- az ajtó közepére szokták telepíteni. Ez alul és felül záródik, védi a bejárati ajtót. A fenti reteszelés az ajtótokra történik, a lenti pedig a padlózatba fut bele. Szerelés szempontjából figyelni kell a járólap fúrásakor, és szem előtt kell tartani, hogy nincs-e padlófűtés cső, amibe belefúrhatunk. A függőleges hevederzárnál a legfontosabb, hogy a zárszerkezetet egy jó minőségű, izraeli zárbetét működtesse, amely ellenáll a kívülről próbálkozó betöréses módszereknek is.

Függőleges hevederzár tekintetében, mi már egy újabb fajtát szerelünk, amibe saját zárbetét van gyárilag beépítve. Ez egy nagyon modern, ún. pumpás reteszelésű biztonsági zárszerkezet. Az ajtó bármely pontjára fel lehet szerelni. Teleszkópikus rúdrendszerű, speciálisan kialakított kulcsú. Ez a jövő, a sima zárbetétes kivitel pedig a múlt.

Félkaros hevederzár

Félkaros hevederzárakból a legmodernebb technológiát alkalmazzuk, ez az ún. Potent pumpás másodzár/rászegző zár, vagy más néven szúrókulcsos, homlokcsapos zárszerkezet. 3 db igen speciális, extra erősségű kulccsal rendelkezik. A zárszerkezet strapabíró, karbantartást nem igénylő, szinte minden ajtóra felszerelhető, telepíthető, extra biztonságot nyújtó változat.

A zárszerkezet 4, 5, 6, 7 és 8 cm vastag ajtókra jól felszerelhető, akár fa-, fém-, műanyag vagy lemezajtó esetében. Minden esetben kiválóan véd a befeszítéses ajtófeltörés ellen. Kényelmi funkcióként elérhető kívülről kulcsos, belülről tekerőgombos változat is. A 2021-es évben közel 1500 db ilyen zár került felszerelésre, ezeken az ajtókon már nem jutnak be a betörők. Az ügyfelek kedvelik, megfizethető és biztonságos megoldás. Folyamatosan készleten van, a leghatékonyabb és legolcsóbb zár a hevederzárakkal szemben.

A legjobb felszerelési eljárás, ha a 12 cm hosszú, tömör acélnyelv a falba tud záródni, ez a leghatékonyabb befeszítés elleni védelem jelenleg. A Potent félkaros hevederzár szerelése már 58.000 Ft-tól elérhető Budapesten. Nem kell rá napokat várni, mint a hevederzáraknál, hogy nincs olyan méret, nincs olyan szín. A félkaros hevederzár felszereléséhez mindössze két dologra van szükség a megrendelőtől. Az egyik az ajtó vastagsága (ajtó élénél keresztben lemérve), a másik pedig egy teljes alakú fénykép az ajtó belső feléről.

Hevederzár alapvető tudnivalók

A hevederzárak világában kimondott segítség lehet, ha tisztában vagyunk azzal, mire is jó, hogyan működik, miként védi meg az ajtót a befeszítéstől. Pénzt spórolhatunk egy hevederzár felszerelésével, ha nincs keret egy több százezer forintos biztonsági ajtóra. A hevederzár felszerelésével megnehezítjük az ajtó befeszítését és leemelését.

Mi az a hevederzár és milyen típusok léteznek?
Mi az a hevederzár és milyen típusok léteznek?