Zár kinyitása – hogyan lehetséges kulcs nélkül?

A kulcs nélküli ajtónyitás és zárás valóban lehetséges és tapasztalatból tudjuk állítani, hogy biztonságos is. A kezelhetősége egyszerű, nem kell a kulcsokat keresni a zsebben, táskában, vagy éppen a lent/kint parkoló autóban.

Manapság mindenki hord okostelefont vagy okosórát, vagy a pénztárcájában egy bankkártyát. A három közül biztos, hogy egy van mindenkinél, ha elmegy otthonról. Az okoszárakat Olaszországban, Németországban, Izraelben vagy az USA-ban már évek óta használják, csak a mi kis elmaradott régiónk elég nehezen fogadja ezt be. Pedig ez elől nincs menekvés, ez a jövő! Ahogyan egyre több zöld rendszámos autót is látunk.

Igenis vannak már okos-zárbetétek

Ha az internet böngészőbe beírjuk „okos-zárbetét”, akkor különböző felületekkel találkozhatunk, ahol hirdetik a termékeket és tanácstalan az ember, mire is van szüksége valójában. Nem minden okoszárbetét szerelhető fel ugyanis minden ajtóra.

Az okos-zárbetétek lényege a kulcs elhagyása, de emellett számos olyan jó tulajdonsága van, amiért érdemes szemügyre venni, ha tetszik, beszerelni. Az első héten a használat nekünk is furcsa volt, mert megszoktuk a kulcsokat, de hamar rájöttünk, ez hasonló szituáció, mint az első automata váltós autó, félre kell tenni a bal lábat, jelen esetben a kulcsot, és koncentrálni kell a jobb lábra, azaz arra, hogy nincs nálunk kulcs.

A jót nagyon könnyű hamar megszokni, az okoszárbetét maga a kényelem, a luxus, az elegancia, hiszen kívülről az ajtó behúzása után csak egy gombot kell megnyomni a telefonon (órán!), és már villog is az elektronika és forgathatjuk el a gombot a záráshoz. Az ajtó belső oldalán a gomb mechanikus természetesen, kézzel tekerjük, nyitjuk és zárjuk egy nagyon kézreeső gombbal.

De mi van ha lemerül? - ez a kérdés mindig felmerül

Először is, nem merül le. Másodszor, ilyenkor visszakérdezünk, hogy az autónál is foglalkozik-e ezzel a kérdéssel a távirányító kapcsán. A válasz, nem. Az okos-zárbetét elektronika részében egy speciális méretű és voltszámú elem-akkumulátor található. Ez azért így mondjuk, mert elem formájú, de mégis csak akkumulátor, mivel a gyártó ennek a kapacitását 20.000 nyitásban határozta meg és 2 évben. Egy darabig biztosan működni fog, de megnyugtatunk mindenkit, hogy a nálunk okosabb telefon/óra applikációja mutatja a zár töltöttségét minden alkalommal, figyelmeztetve arra, milyen állapotban van az erőforrás-tárolónk. Egyébként 10.000 Ft alatti költséggel kell számolni egy ilyen mini akkumulátor csere kapcsán és a ki- vagy beszerelése sem okozhat gondot.

A mi prototípusunk kb. fél éve van az ajtóban, naponta 10-szeri ki- és bezárással használva, de az aksi telítettséget mutató jel még meg sem mozdult a telefonon.

Bővebb leírást az okos-zárbetétről két cikkünkben talál, melyhez kattintson ide vagy ide. Szerintünk mindenképp érdemes kicsit áttanulmányozni a leírtakat, mert megéri. Mi már semmiképp nem mennék vissza a hagyományos kulcsos használathoz, mert iszonyú macera az okos-zárhoz képest, és nem szeretjük már a kulcsokat sem. Sportolásnál, futásnál, kirándulásnál meg kimondottan zavaró tényező a kulcsokat cipelni.

Zár kinyitása – hogyan lehetséges kulcs nélkül?
Zár kinyitása – hogyan lehetséges kulcs nélkül?
Zár kinyitása – hogyan lehetséges kulcs nélkül?
Zár kinyitása – hogyan lehetséges kulcs nélkül?
Zár kinyitása – hogyan lehetséges kulcs nélkül?
Zár kinyitása – hogyan lehetséges kulcs nélkül?