A hevederzár és a biztonsági másodzár közötti különbségek

A zárszerelői szemmel nézve elmondhatjuk, hogy a hevederzár így 2021-re már eléggé ósdi találmánynak tűnik. Persze még mindig sokan vannak – leginkább a régmúltban leragadt emberek -, akik ragaszkodnak eme elavult szerkezethez. Amit tudni kell a hevederzárról, hogy amikor kitalálták, kb. 40 évvel ezelőtt, akkor a célnak tökéletesen megfelelt. Egy ronda szerkezet az ajtó belső felére keresztben fel van szerelve és mindkét irányba kitol magából valamilyen zárószerkezetet, amely vagy a falba záródik, vagy valamilyen kengyelbe. Ez a kétirányba záródó hevederzár védi az ajtót a befeszítés ellen.

Mára mindez elavultnak mondható, mert nemcsak a zárak fejlődtek az elmúlt 40 évben, hanem a biztonságtechnikai megoldások is. Így egyértelmű, hogy az ajtót a zsanér felőli oldalon védeni teljesen felesleges, hiszen a tévhitekkel ellentétben, ott nem lehet az ajtót ki- és befeszíteni. Mivel ez egy teljesen életszerűtlen szituáció, mi a csudáért legyen keresztben az ajtón egy jó ronda zárszerkezet?

A másodzárak szerepe

Mára a hevederzárak szerepét átvették az úgynevezett másodzárak, de ezek is kizárólag csak abban a kivitelben, amely biztonságinak nevezhető. Másodzárral sokan találkoztak már. Ez szintén az ajtó belső felére van felszerelve és kívülről-belülről kulccsal működik, vagy pedig belülről tekerőgombbal tekerhető. Amennyiben ez a zár kicsi, gyenge, pár dekagramm súlyú, úgy gondolhatják, hogy a szerkezetet működtető zár-rész sem a legminőségibb, legbiztonságosabb kategória! Ezek a gyenge másodzárak nemcsak a befeszítésnek nem állnak ellen, hanem különböző zárnyitási technikákkal szintén könnyen nyit nyithatók.

Az erős másodzár, ami védelmet nyújt

Cégünk megtalálta a 100 %-os védelmi megoldást, mely az olasz gyártmányú, Potent biztonsági másodzárban teljesedik ki. Ez a másodzár tömör acélnyelvvel rendelkezik, a hevederzárakban lévő, üreges tüskékkel ellentétben. Ez az acélnyelv hat fordulattal, 12 cm mélyen tud kitolódni a szerkezetből, és megy be a falba vagy a saját zárdoboz ellendarabába. Ahol ez nem megoldható, acélkengyelbe is tud záródni.

Nagyszerűen védi a műanyag vagy fa bejárati ajtókat, melyeknek magának a vázszerkezete mondható gyengének és ezért kell védeni a befeszítés ellen. A Potent másodzár nemcsak a befeszítés ellen véd, hanem speciális belső szerkezetének és kulcsainak köszönhetően, mindenfélét zárnyitási technikának, trükköknek ellenáll.

A hevederzárak gyenge pontjai

A hevederzárokról annyit érdemes mg tudni, hogy hiába van egy olyan zár az ajtón, amitől nem lehet az ajtót befeszíteni, ha a hevederzárat működtető zárbetét gyenge, silány minőségű! Márpedig a magyarországi hevederzárak 90 %-ában ilyen vacak zárbetét van! Azonban ha a zárcilinder könnyen nyitható, akkor az ajtó is hamar nyitva van és semmi értelme nincs a hevederzárnak! Ezt jó lenne, ha néhányan tudatosítanák az agyunkban, hogy hiába védjük az ajtót, ha az más módszerrel könnyen kinyitható (pl. manipulációval)! Akik esetleg pár tízezer forintban gondolkodnak a hevederzárak kapcsán, azt nyugodtan el is felejthetik, mert semmilyen védelmet nem fog biztosítani, ha csak nem lélektani védelmet, mert a betörőket nem fogja megállítani! Egy komolyabb hevederzár felszerelése 60 – 80 000 Ft-ba kerül. És akkor érdemes a zárbetétre külön figyelmet fordítani, hogy lehetőleg ne egy fogazott kulcsos, egyszerű betét legyen benne, hanem minimum Mabisz 5 vagy Mabisz 6 besorolású, mely a betörők kedvelt zárnyitási technikáinak ellenáll!

További probléma a hevederzárral, hogy nagyon nehéz, a súlyánál fogva lehúzza az ajtót. Műanyag ajtók esetében ezen kívül dilatációval és hőtágulással, fa ajtók esetében pedig az anyag mozgására, sorvadásra kell számítani, így bizonyos időközönként a szerkezetet utána kell állítani. Ehhez pedig szerelő szükséges, vagy ennek elmulasztása esetén, a hevederzár egy idő után nem fog tovább működni. Kicsit nonszensznek tartjuk, hogy 2021-ben folyamatosan utána kelljen állítani egy biztonságtechnikai eszköznek, melyek kiküszöbölésére vannak más megoldások. Ettől már modernebb korban élünk.

Összefoglalás a megoldásról

A Potent biztonsági másodzár nem húzza le az ajtót, semmilyen karbantartást nem igényel és kulcsai nagyon speciálisak. Kevés kulcsmásoló másolja ezeket a kulcsokat, így akkor sem kell különösebben aggódni, ha esetleg elvesztettek belőlük egyet. A Potent biztonsági másodzár további kényelmi funkcióként belülről tekerőgombos változatban is megrendelhető. Ebben az esetben belülről kulcsot használni nem szükséges, egy gombbal lehet működtetni a szerkezetet. Arra azonban felhívjuk a figyelmet, hogy ez a forgatógomb csak tömör ajtók esetében javasolt felszerelésre!

Ne ragadjon le Ön sem a régmúltban, bízza lakása, családja védelmét Potent biztonsági másodzárra, mellyel semmilyen egyéb gondja nem lesz, ami megfelelően védi az ajtót, így nem kell a betörőktől tartania!