Másodzárak (másod-hevederek) szerelése

A pumpás zárakat, másod-hevederzárakat több néven is nevezik. Például, homlokcsapos zár, szúrókulcsos zár, rászegző zár, vagy csak egyszerűen pumpás zár.

A pumpás hevederzáraknak két előnye is van. Az egyik, hogy a hagyományos hevederzárakkal ellentétben, bármilyen ajtóra felszerelhetők, a másik, hogy 100%-os védelmet jelentenek a biztonság szempontjából.

A pumpás zárak szülőhazájukban Olaszországban, már több mint 10 éve nyújtanak 100%-os biztonságot az őket használó ügyfeleknek. Nagyon népszerűek. Magyarországon is kezdenek lassan elterjedni, a finomnyitási-, zártörési- és rongálási betörési módszerek elterjedésének köszönhetően. A pumpás hevederzárak, a masszív szerkezetük miatt, ellenállnak szinte mindenfajta betörési módszernek.

Finomnyitással, töréssel nem lehet őket kinyitni, illetve az ajtót sem lehet tőlük befeszíteni. Márpedig ezek az első számú betörési módszerek Magyarországon.

A legelterjedtebb pumpás hevederzárak: Potent, Mottura.

A pumpás hevederzárak működése

A pumpás zárak lényege, hogy a körcilinderben lévő acéllemez lamellák, a kulcs felől, vastag fúrásvédelemmel vannak biztosítva. A milliós variációszámú lamella-osztásnak köszönhetően, a finomnyitási eljárással történő behatolás valószínűsége, teljességgel kizárt. Amennyiben a pumpás cilinder széle teljesen egy síkon van az ajtó lapjával és a megfelelő átmérőjű furat van neki fúrva, akkor kizárólag a körcilinder roncsolásával lehet kinyitni az ajtót.

Esztétikailag ugyan nem a legszebbek felszerelve a pumpás hevederzárak, viszont ha az ajtó tömör és a falba be tudjuk vezetni a zárnyelvet, illetve erősen fel tudjuk szerelni a befogadó oldalt, akkor lehetetlen az ajtót befeszíteni.

A pumpás hevederzárak mérete, formája

Méretüket, alakjukat, formájukat tekintve több variációt tudunk kínálni ügyfeleink számára. Az egyirányú változat azt jelenti, hogy egy vastag nyelv a záron keresztül, hat fordítással, egy, az ellenoldalra felszerelt dobozba záródik. Ez pl. egy kétszárnyú ajtó esetén tökéletes megoldás.

Egyszárnyú ajtó esetén, a zárnyelv a falba vagy egy tokba végződik. Masszív, tömör bejárati ajtók esetében elmondhatjuk, hogy nem fognak tudni betörni egy ilyen szerkezeten keresztül.

A függőleges változatnál a zárdobozból két irány biztosítja a védelmet, fel- és lefele történik a záródás. Ehhez a két irányhoz egy fel- és lemenő, teleszkópos rudazat kapcsolódik, ami annyit jelent, hogy a rudak állíthatók, így a magasabb és az alacsonyabb ajtókhoz is egyaránt tökéletesek. A rudazat egyik vége a padlóba, járólapba, betonba, stb. fut bele, a másik vége pedig a mennyezetbe vagy a felső ajtókerethez rögzített acél tartókonzolba záródik bele.

Színüket tekintve a zárdoboz és a hozzátartozó rudak színe zöldes-barnás, színterezett. Igény esetén meg lehet próbálkozni a lefestésével is. Ahová a kulcsot bedugjuk kívülről, az egy szép körcilinder, ami egy rozsdamentes vagy krómozott lappal van díszítve.

A pumpás hevederzárak felszerelésével 100% biztonság érhető el!

A következő képes összeállításunkban megmutatjuk, hogyan néz ki a Potent másodzár felszerelve, illetve milyen dobozban érkezik, milyen alkatrészek tartoznak hozzá, hogyan mutat különböző ajtókon. Nem minden kép tökéletes, mert a fényviszonyok nem mindig jók.

Amennyiben a pumpás zár szerelését cégünkre bízza, biztosítjuk, hogy korrekt, versenyképes árral és zárral, szakszerű és precíz szereléssel, és egy év teljes körű garanciával állunk az Ön rendelkezésére, Budapesten és Pest megyében. Hívjon minket munkanapokon, reggel 8 és este 20 óra között!