Hevederek használata

Számos területen és helyen használják napjainkban a heveder szót, tárgyat.

Eredetileg és a szó szoros értelmében egy kenderből font, erős, széles szalagra utal, amelyet teherhordásra és rakományok szállítására, rögzítésére használnak/használtak.

Ezt a bevált eszközt a mai napig használják bútorszállító cégek, pl. nehezebb tárgyak, zongorák, szekrények hordozására.

Egy másik ilyen hasonló terület-felhasználás a redőny gurtni, mely szintén, a mai napig lakásunk redőnyeinek fel- és lehúzására szolgál.

Az árufuvarozás vagy légi szállítási szakmában is, a szállítmány, teher lekötözésére, ilyen szövetből készült hevedert használnak, habár ők egy spanifer névre hallgató feszítő, racsnis eszközzel tudják leszorítani az adott tárgyat.

Nem is gondolnánk arra, hogy amikor kinézünk az ablakon és a függönyt elhúzzuk, akkor a függöny zsinór szintén egy heveder, aminek meghúzásakor, vagy megtekerésekor akár a sima, a hagyományos, esetleg a lapfüggöny elcsúszik. Ez is jelen van a mindennapi életünkben.

A heveder kötés

Egy kicsit visszatérve a költöztetéshez, van egy szó, ami saját magában hordozza a nevet is, ez pedig a hevederkötés. Ezt a bútorhordó srácok szokták alkalmazni. Ez egy kötés technika, mely szerint először beállítja magának a váll méretet, majd köt egy csomót, és ezután kényelmesen és testre szabottan tudja a bútort szállítani vele. Miután a helyszínre vitték a rakományt, a csomó egy laza mozdulattal oldható.

A heveder öv

Főként a tengerészgyalogság katonái használják. Ez egy vászon öv, fém csattal, melyben a golyókat, lőszereket tudják tárolni, vagy bármi más kelléket tudnak rácsatolni. Például a kulacsot, fegyvertartó táskát. Hasonló termékeket Magyarországon ún. Military Shop-okban lehet megvásárolni, akár még terepszínű kivitelben is lehet ilyet kapni.

A gyógyászati iparban is elterjedt a heveder öv, ezt főként kismamák a terhesség harmadik szakaszában hordják, ezzel is alátámasztva a hatalmas pocakot, és levéve a teher egy részét a gerincről, hátról, vállról. Ez egy nagyon hasznos eszköz, nem fáj annyira a teher cipelése, pont erre lett kifejlesztve.

A feszítő heveder

Egy másik terület a vasipar, ahol használják, mégpedig olyan ipari területeknél, ahol a teherautók ki- és bejárnak, nagy fesztávon. Az ilyen helyeken 10-15 méteres kapukat vannak, és ezeknek a kapuknak a hatalmas szárny kilengése miatt, egy fix oszlopról a kapu elejére egy drótkötelet szoktak kifeszíteni. Ezzel is megakadályozzák, hogy a kapu a zsanérokról leszakadjon, vagy hogy a nagy fesztávolság miatt kilengjen.

De ugyanilyen feszítő huzalokat szoktak alkalmazni korlátoknál, tornyoknál, daruknál, feszítésre, merevítésre.